Esendere Kültür ve Sanat Derneği

Ekrem Karadeniz (1904-1981)

29.06.2017
3.232
Ekrem Karadeniz (1904-1981)

M.Ekrem Karadeniz 14 Şubat 1904 tarihinde Rize’de doğdu. Rizenin tanınmış ailelerinden avukat ve sahaf Hulûsi Bey ile Zehra Hanım’ın beş çocuğunun en büyüğüdür. İlkokulu Rize’de okuduktan sonra orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamladı. Öğrenimine devam ederken 1 Kasım 1927 tarihinde “Tütün İnhisarları Muhasebesi”nde memuriyet hayatına atıldı; burada müfettişliğe kadar yükseldi. 1934 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi’nde mezun oldu. Bir iş gezisi sırasında şiddetli soğuktan göz sinirleri bozularak yeteneğini geniş ölçüde yitirdi. Bu sebeple 17 Şubat 1944 tarihinde görevinden “Malûlen” emekli oldu. Bu tarihten sonra baba mesleğini seçerek ölümüne kadar Bayezıd’daki Sahaflar Çarşısı’nda sahaflık yaptı.

Mûsiki çalışmalarına ilkokulu bitirdiği yıllarda başladı. Önce Sotiri adındaki bir mûsikişinastan ud dersleri aldı. Daha sonra keman ve kanun çalmaya çalıştı. İbnülemin Mahmud Kemal İnal’ın evinde 1930 yılında Abdülkadir Töre’yi tanıdı. Töre’nin 1946 yılında ölümüne kadar onunla mûsiki çalışmaları yaptı. Hocasının üzerinde çalıştığı 41 aralıklı perde sistemini, onun ölümünden sonra tamamlayabildi. Eser 1965 yılında bitirilmesine rağmen bastırılamadı. 1979 yılında bastırılması kararlaştırıldı ise de baskısını göremeden 17 Ekim 1981 tarihinde bir beyin kanaması sonucu hayata gözlerini yumdu. Eşi Nefise Karadeniz de Abdülkadir Töre’nin öğrencisidir. Eseri daha sonra Türkiye İş Bankası yayınları arasında “Türk Mûsikisinin Nazariye ve Esasları” adı altında yayınladı.

Ekrem Karadeniz bir ömür boyu hem mûsikimizin nazariyatı ile uğraştı, hem de mûsiki tarihimize eğildi. Zengin bir nota koleksiyonu vardı. Bu koleksiyona hocasından kalanları da ekledi.Muhtelif dergi ve gazetelerde makaleler yayınladı. Birçok sözlü eser ile saz eserleri bestelemiştir.

Dr.M.Nazmi Özalp-Türk Musikisi Tarihi kitabından alınmıştır.

Huseyni Askinla Yanan Kalbime Binbir Aci Doldu

Huseyni Issiz Geceler Goklere Bakdim Seni Andim

Huseyninecid Sirto

Huseyninecid Saz Semaisi

Rast Basinda Yesil Yaprak Koynunda Bir Demet Gul

Nihavend Askin Yasar Gonulde Hayalinle Yanyana

Muhayyer Nesesi Var Hasta Kalbimin Yine

Ussak Sarabi Vuslati Tatmak Gonul Bu Ister Ya

Acemkurdi Yadi Hayali Yar Ile

Huseyniasiran Gozumde Tutmedesin Gel De Hasretinle Yanan

Acemasiran Nafile Aglayarak Sizlama Agyare Gonul

Rast Asiyani Murgi Dil Zulfi Perisanindadir

Hicaz Feyzi Askin Oyle Mucizdirki Ey Ruhu Sebab

Mahur Sevdi Gonul Her Dliberi Divaneye Dondu

Bestenigar Icimde Sonmeyen Askimla Mestim

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.