Musa Süreyya Bey (1884-1932)
Musa Süreyya Bey, Giriftzen Asım Bey’in oğludur. 1884 yılında Üsküdar’da doğdu. İlkokuldan sonra Üsküdar Rüştiye ve İdâdisi’nde okudu. Altı yıla yakın bir süre içerisinde Berlin Kraliyet Akademisi ile Berlin Konservatuarı’nda Batı Musikisi öğrenimi yaptı. Yurda dönüşünden sonra Darülelhan’a müdür oldu. Kişisel sebeplerle 1931 yılında istifa etti. Çapa “Kız Muallim Mektebi” ile “Erkek Muallim Mektebi”, Selçuk Kız Lisesi’nde mûsiki öğretmenliğinde bulundu.
Hiç evlenmemiş olan Musa Süreyya Bey, pek genç yaşında kendisinden daha çok yararlanılabilecek bir çağda 2 Aralık 1932 tarihinde bir kalp krizi sonucu İstanbul’da öldü. Merkezefendi Mezarlığı’nda toprağa verildi. Lâleli’de Türk Hava Kurumu apartmanlarında bir dâirede otururdu. Çok şık giyinen, zarif, güzel konuşan, terbiyeli, kültürlü ve yakışıklı bir kimseydi.
Türk Mûsikisi öğrenimine babasından ve orta derecede bir mûsikişinas olan ağabeyi Mustafa Sabir Bey’den ders alarak başladı. Girift ve ud çalmayı öğrenmişti. Darülelhan’da çalıştığı yıllarda bu bilgilerini ilerletti. Her iki mûsiki türünde de iyi bilgisi vardı ve piano da çalardı.
Bir bestekâr olarak geleneklere bağlı, tekniği sağlam, duygulu eserler besteledi. “Mülkiye Marşı”, çocuklar için bestelediği bazı parçalarla yirmi beş kadar şarkısı biliniyor. Eserlerinin çoğunun sözleri Ercüment Ekrem Talu yazmıştır.
Üzülerek belirtelim ki, Musa Süreyya Bey de İstanbul Belediye Konservatuarı’nda Türk Mûsikisi öğreniminin yasaklanması sırasında günün akımına uymuş, o zamanlar mûsikimiz aleyhinde basında açılmış bulunan kampanyaya katılmış yerici, kötüleyici yazılar yazmıştır.
Musa Süreyya Bey’in diğer kardeşi Cevat Asım Bey de mûsikişinastı. Orta derecede ud çalan ve kanbur olan Cevad Asım Bey bestekârlıkla uğraşmış, üç şarkı bestelemiştir. Bestekâr ve piyanist Nihal Erkutun, Devlet Tiyatrosu sanatkârlarından Muazzez Lutas, Ankara Radyosu’nun eski ses sanatkârlarından ressam Asım Yücesoy da kardeşleridir.
Dr.M.Nazmi Özalp-Türk Musikisi Tarihi kitabından alınmıştır.
Kurdilihicazkar Gun Dogmayacak Belli Bu Askin Gecesinden
Kurdilihicazkar Harab Oldum Bu Yalnızlık Degil Hos
Hicaz Aksedip Rengi Zarin Camei Gul Famina
Suzinak Gonlumde Muebbet Yasayan Tatli Emelsin
Hicaz Gonul Giryanu Nalandır Senin Derdi Firakınla
Nihavend Bir Nisan Aksami Serin Bir Gunun
Huzzam Sen Sanki Baharin Gulusun Sen Cicegimsin
Nihavend Candan Bir Hurmet Sana Ey Sanli Ismet Pasa
Nihavend Bir Gun O Guzel Sad Edecek Ruhumu Sandim
Nihavend Suzisi Askinla Ben Nalan Iken
Rast Vatan Marsi Baska Bir Ask Istemez
Mahur Taci Husnun Hukmeder Sairlerin Divanina
Henüz yorum yapılmamış.