Esendere Kültür ve Sanat Derneği

Şerif İçli (1899-1956)

29.06.2017
4.128
Şerif İçli (1899-1956)

Şerîf İçli, 20 Aralık 1899 tarihinde Beşiktaş’ta doğdu. Hacı Ahmed Efendi ile Şöhret Hanım’ın oğludur. Mahallesindeki ilkokulu bitirdikten sonra orta öğrenimini Beşiktaş’taki “Âfitab-ı Maarif Rüştiyesi”nde tamamladı;yüksek öğrenime devam etmedi.Çocukluğu Ortabahçe’de geçmiştir. I. Dünya savaşı yıllarında “Orman ve Maadin Nezareti”nde resmî göreve başladı. Askerliğini Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra Ankara’da yaptı. Terhisinden sonra “İktisat Vekâleti”nde arşiv memurluğuna tayin edildi. Bir yandan da bir saz salonunda Ud çalıyordu. Bu nedenle memuriyetten ayrılmak zorunda kaldı. Şerîf İçli için bu yıllar çeşitli maddî sıkıntılarla geçmiştir. Mûsikî ile uğraşmanın geçimini sağlamadığını görünce, bazı dost ve arkadaşlarının aracılığı ile, yeniden aynı bakanlıkta başka bir göreve getirildi.

Bir Ud sanatkârı olarak sanatsever ve kültürlü çevrelerde aranıyor, zaman zaman Çankaya Köşkü’ne çağrılıyordu. 1938 yılında Ankara Radyosu yayın hayatına başlamış, tanınmış bir sanatkâr grubu bu kuruluşta toplanmıştı. Şerîf İçli de bu yıllarda “Kaşeli Sanatkâr”olarak radyoevinde çalıştı. O zamanki yasaların çıkardığı engeller dolayısıyla yayınlarda “Eşref Kadri” takma adını kullandı. Yirmi bir yıllık memuriyet hayatından sonra 1946 yılında Hakkı Derman, Mefharet Yıldırım, Mustafa Çağlar’la birlikte istifa ederek Maksim Gazinosu’nda çalışmak üzere İstanbul’a nakletti. Sanat hayatını bundan sonra bestekârlık, plâk çalışmaları, gazino sanatkârı olarak sürdürdü;özel dersler verdi.

Hakkı derman, Şükrü Tunar gibi her biri kendi alanında sazının hakimi olmuş sanatkârlarla aynı sanat anlayışı içinde, hâlâ hâfızalardan silinmemiş olan çok güzel icrâ örnekleri verdi. İstanbul Radyosu’nun açılışından sonra programlara katıldı. Son yıllarında “şeker hastalığı ve damar sertliği”nden tedavi altındaydı. 1956 yılının şubat ayının üçüncü günü, bir programa geç kaldığı için, radyoevinin yakınında bulunan evinden acele ile yürüyerek gelmiş ve provaya katılmıştı. Bu sırada fenalaşarak arkadaşlarının kolları arasında hayata gözlerini yumdu. Ertesi günü kalabalık bir cemaatle kaldırılan cenazesi Feriköy mezarlığında toprağa verildi.

Mûsikîye çok küçük yaşlarında heves etti. İlk mûsikî çalışmalarına on sekiz yaşında iken Nakiye Hanım’dan ders alarak başladı. Yine aynı yıllarda Ud çalmaya uğraşıyordu. Neyzen İhsan Bey’in kurduğu “Beşiktaş Mûsikî Kulübü”ne 1921 yılında girdi ve Hakkı Derman’la bu sıralarda tanıştı. Bir ömür boyu sürecek olan sanat arkadaşlığının temeli böylece atılmış oldu. İhsan Bey’in gayreti ile mûsikîmizin pratik ve teorik yönlerine ait geniş bilgi elde etti. Mûsikî dünyasında ilerlemesi ve tanınması hızlı olmuştur.

Bestekârlığa 1924 yılında başladı. İlk eseri “Gelmeseydin âleme, görmeseydim ben seni” güfteli Uşşak şarkısıdır. İkinci eserini Saba makamından besteledi. Sözleri “Pür zemzeme bir beste-i zîruh-i emelsin”olan bu şarkının sözlerini, “Neydin güzelim sen, güzelim dün gece neydin ?” olarak değiştirmiştir. Fakat onun asıl ününü temin eden, 1927 yılında Süleyman Nazif’in “Derdimi ummana döktüm , asumâna inledim” mısraı ile başlayan şiirine yapmış olduğu Ağır Aksak usûlündeki Hicaz şarkısıdır. Daha sonra verimli bir bestekâr olarak güzel eserler besteledi. Eserlerinin çoğu , zamanının ses sanatkârları tarafından plâklara okundu;halk arasında çok tutundu. Kendine has, duygulu ve tekniği sağlam eserler yaptı. Eserlerinde özellikle prozodi hatası yapmaması ile dikkati çeker.

İcrakâr olarak Nevres Bey, Refik Tâlat Bey, Şerîf Muhiddin Targan gibi teknik bir saz olmamakla beraber, eşlik etmedeki ustalığı, temiz icrâsı ile tanınmış bir Udî idi. Çok güzel fasıl çaldığını herkes kabul eder. Aynı zamanda iyi bir hanende olduğundan fasıllara sesi ile katılırdı. Uzun yıllar emek vererek vücuda getirdiği nota koleksiyonunu, ölümünden sonra Ankara Radyosu satın aldı. halen TRT Müzik Dairesi Başkanlığı arşivinde bulunmaktadır.

Şerîf İçli, Sıdıka Hanım’la evliydi. Bu eşinin ölümünden sonra 1945 yılında ikinci kez evlendi;dört çocuğu dünyaya geldi. Kızı Sadiye İçli de ses sanatkârlığı yapmıştır. Günümüz bestekârlarından Dr. Selahaddin İçli, Şerîf İçli’nin yakın akrabasıdır.

Bilinen eserleri Bayati makamından bir Saz Semaisi, Neva makamından bir yürük semai, yetmiş kadar şarkıdır.

Dr.M.Nazmi Özalp – Türk Musikisi Tarihi kitabından alınmıştır.

Saba Dus Ben Gibi Bir Aska Sadakat Ne Imis Gor

Karcigar Ondordu Ayin Gel Guzelim

Hicazkar Cok Guzeller Kandirir Gunesi Kiskandirir

Ussak Icimden Su Zalim Supheyi Kaldir

Ussak Gittin Bu Gidis Bence Olumden De Beter

Huzzam Yine Bir Sizi Var Icimde Aksam Oldu Diye

Ussak Sevda Ona Yaklasma Yanarsin Tutusursun

Acemasiran Bir Teselli Beklerim Gonlumdeki Bin Yareye

Ussak Cevri Yare Sabir Buldum Omrum Ahzane Kaldi

Segah Nazli Ipek Yumagim

Mahur Alamam Dogrusu Desti Emele

Karcigar Hey Kiz Nerelisin Sen

Buselik Dun Gece Bezm I Meyde Ah Edip Anmis Beni

Huseyni Yine Yol Gorundu Sevda Eline

Muhayyyer Dilde Rast Geldide Dildare Gonul

Nihavend Gece Sahilden Acip Sandali Enginlere Biz

Ferahfeza Gezindi Bir Ses Yine Uzakta Hare Gibi

Huseyniasiran Saz Semaisi

Ussak Bikmis Gibi Gonlum Itiyor Aski Icinden

Kurdilihicazkar Emeller Aldatip Avutmus Beni

Neva Birlikte Bu Aksam Cikalim Seyre Civanim

Saba Neydin Guzelim Sen Guzelim Dun Gece Neydin

Hicaz Derdimi Ummana Doktum Asumana Inledim

Segah Her Nefes Omrumde Binbir Hasretin Ahin Tuter

Rast Gulde Bulbul Gibi Aglasin

Karcigar Mest Oldu Gozlerini Gordugum Aksam

Bayati Saz Semaisi

Ussak Hasret Dolu Ahim Sana Husranimi Soyler

Ussak Degirmene Un Yolladim

Huseyni Ezelden Asinayim Ben Ezelden Hem Zebanimsin

Huzzam Sende Leyledanmi Ogrendin Cefakar Olmayi

Kurdilihicazkar Askinla Meger Askima Son Dem Vuracakmis

Sevkefza Gunlerce Onun Lutfuna Ihsanina Dustum

Suzidil Hasretin Cok Eskidir

Ussak Hala Aciyor Gozlerinin Yaktigi Yerler

Bayati Bulbulu Seydaya Dondum

Mahur Mademki Baharlarla Cosup Yaz Gibi Actin

Kurdilihicazkar Sen Benim Doymadigim Sevgilerin En Sonusun

Rast Cevr Olur Imkani Vuslat Vermeyen Imalarin

Huzzam Sensiz Gececek Gunleri Ahimla Eritsem

Nihavend Sensiz Yasamam Bilki Bu Soz Bence Yemindir

Karcigar Gunes Ruhsareli Canan Nikab Ender Nikap Oldu

Bayati Askinla Harab Kalbimi Bir Lahza Sevindir

Huzzam Uctu Tellendi Bu Sac Esti Gonullerde Bahar

Huzzam Hicran Yine Hicranmi Bu Askin Sonu Soyle

Huzzam Turlu Derde Ben Deva Buldum Elimle Cok Zaman

Ussak Gozlerin Hayran Bakarmis

Kurdilihicazkar Ictim O Derin Sevgini Hicranli Sesinden

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.