Esendere Kültür ve Sanat Derneği

Ömer Altuğ (1905-1965)

29.06.2017
4.463
Ömer Altuğ (1905-1965)

Ömer Altuğ 1905 yılında Sivas’ta doğdu. Babasının adı Mehmed Kâmil’dir. İlk öğreniminden sonra Sivas Sultanisi’nde orta öğrenimini tamamladı. Bir süre medrese öğrenimi gördü. Tanburu kimseden ders almadan kendi kendine öğrendi. 1938’den sonra Ankara Radyosu’na girdi. O zamanlar ciddi bir sanat eğitimi yapılan bu kuruluşun onun sanatını ilerletmesinde büyük yararı oldu. Sessiz ve içe
dönük bir yaratılışta olan Ömer Altuğ’un nazik ve duygusal bir kişiliği vardı. Güçlü bir tanburi olmamakla birlikte temiz ve sağlam bir uslûbla çalardı. Özel mûsiki toplantılarına katıldığı zaman taksim ederken ışıkları söndürür, gözlerinden akan yaşları saklamağa çalışırdı. Radyoevi içinde bazı üzücü olaylara hedef olmuş, emekli olarak memleketine dönmüş, çeşitli sıkıntılar içinde 10 Mart 1965 tarihinde Sivas’ta ölmüştür.

Bestekârlık da yapan sanatkârın üç saz semaisi ile on kadar şarkısı biliniyor. Bunlardan “Gönlümün Melâli” adını verdiği nihavend makamındaki saz semâisi tutulmuş ve sevilmiştir. Şarkılarının bazıları da güzeldir.

Dr.M.Nazmi Özalp-Türk Musikisi Tarihi kitabından alınmıştır.

Nihavend Saz Semaisi

Ussak Nedendir Ruhumda Bu Hicran

Nihavend Ruhumda Bu Aksam Yine Gizli Elem Var

Sultaniyegah Saz Semaisi

Sehnaz Saz Semaisi

Hicazkar Sondu Hep Umitleri

Nihavend Ruya Gibi Bir Yazdi Yarattin Hevesinle

Huzzam Neyden Dokulen Nagme Olup

Huseyni Neden Boyle Yorgun

Kurdilihicazkar Hicrana Burunmus Gidiyor

Huzzam Gul Yuzlum Yuzunu Nerede Ansam

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.