Esendere Kültür ve Sanat Derneği

Şedarabân Makamı

11.09.2017
5.906
Şedarabân Makamı

Şedaraban makamı, Zirgüleli Hicaz makamı dizisinin, Yegâh perdesi üzerine göçürülmesiyle elde edilir.

a-Durağı: Yegâh perdesidir.

b-Seyri: İnicidir.

c-Güçlüsü:Neva perdesidir. (İkinci derece Rast)

d-Yeden:Kaba Nim Hicaz perdesidir.

e-Dizisi: Zirgüle’li Hicaz makamı dizisinin Yegâh perdesindeki inici şeddidir. O halde Yegâh perdesindeki Hicaz beşlisine 5.derece Dügâh perdesi üzerinde bir Hicaz dörtlüsünün eklenmesinden meydana gelmiştir.

f-Perdelerin T.M.deki isimleri: Pestten tize doğru (ana dizinin sesleri); Yegâh, Kaba Hisar, Irak, Rast, Dügâh, Dik Kürdi, Nim Hicaz, Nevâ’dır.

Yegâh perdesi üzerinde bulunan ana diziyi, Neva perdesi üzerine aynen nakletmek suretiyle veya Neva perdesi üzerine Hümayûn dizisi halinde genişletebiliriz.

g-Dizinin Seyri:İnici bir seyre sahip olan Şedaraban makamının seyrine, genellikle Neva perdesi civarından başlanır. Bu perde üzerinde yarım karar yapılarak tekrar dizinin seslerinde dolaşılır.

Sonra dizinin genişleme seslerine geçilerek, Neva üzerinde Hicaz’lı veya Hümayûn’lu olarak dolaşılır. Neva perdesine inilerek tekrar ana dizinin seslerine geçilir. Çargâh perdesi üzerinde Bûselik’li kalış yapılabilir. Rast perdesinde ise Nikriz’li veya Nev’eser’li asma kalış gösterilebilir.

Ana dizinin seslerine geçilerek Yegâh üzerinde Hicaz Beşlisinin sesleri kullanılarak karara inilir. Yegâh perdesinde, Yedeni olan Kaba Nim Hicaz perdesi üzerinde gösterilerek karar verilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.