Udi Hasan Sabri Bey (1868-1922)
Âmâ Hasan Bey olarak da bilinen Hasan Sabri Bey 1868 yılında Şemsipaşa’daki “Delinin Yalısı”nda doğdu. Babası askeri doktorlardan Reşit Paşa, annesi Şam valiliğinde bulunmuş olan Mustafa Paşa’nın kızı Zehra Hanımdır. Resmi bir okulda değil özel öğrenim görerek yetiştirildi. “Maarif Nezareti Meclis Kalemi”nde memuriyete başladı. Bu görevi, 1908’de Meşrutiyet’in ilânından sonra kadro kısıtlanması sonucu açıkta kalıncaya kadar devam etti. İyi Fransızca bilirdi. Gözleri doğuştan zayıftı; yaşı ilerledikçe büsbütün göremez oldu. Önceleri Aksaray’da, sonraları Kanlıca’da, daha sonra Üsküdar’da Paşa kapısı karşısında bulunan evinde oturdu. 21 Mart 1922 tarihinde burada öldü ve Çamlıca Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Hasan Bey ilk mûsiki çalışmalarına, Şam’da bulunduğu sıralarda bir mûsikişinastan kanun çalmasını öğrenmiş olan annesinden ders alarak başladı. Biraz ilerlettikten sonra kanuni Mike’den kanun ve nota dersleri aldı; Hamparsum notası öğrendi. Ud hocası Beşiktaş’lı Cemal Bey’dir. Hayık Usta’dan Batı notasını öğrenmişti.
Memuriyette ayrıldıktan sonra özel mûsiki dersleri verdi, öğrenci yetiştirdi. Divanyolu’nda Leon Hanciyan’ın başkanlığında açılan “Darülmûsiki”de bir süre icrakâr ve hoca olarak çalıştı. Çok titiz yaratılışlı, güzel giyinen bir kimseydi. Bestekâr olarak da güzel eserler veren Hasan Bey, hüseyni makamında bir peşrev olmak üzere kırk kadar eser besteledi. Kendi eli ile yazmış olduğu notalarının çoğu “Kumkapı-Nişancı Yangını”nda yanmıştır.
Dr.M.Nazmi Özalp-Türk Musikisi Tarihi kitabından alınmıştır.
Isfahan Sendemi Hala Esiri Zulfiyar Olmaktasin
Nihavend Emret Vereyim Canimi Cunku O Senindir
Saba Ey Saba Arzet Hali Pur Meleli Yarime
Bestenigar Her Dem Sozum Efsus Ile Eyvah Olacaktir
Evic Nari Hicranin Ile Ey Gonca Leb
Suzinak Kestin Ummidi Nihayet Sinei Sad Pareden
Bestenigar Hasretinle Ey Peri Kalbi Nizarim Baglarim
Suzidilara Bu Husn Ile Ey Gonce Dehen Afeti Cansin
Henüz yorum yapılmamış.