Tahsin Karakuş (1892-1959)
Tahsin Karakuş 1892 yılında Balıkesir ilinin Mustafakemalpaşa ilçesinde doğdu. Ailesi Filibe’den göç ederek bu ilçeye yerleşmişti. Babası marangoz Mustafa Efendi, annesi Fatma Hanım’dır. İlk ve ortaokulu memleketinde bitirdikten sonra 1909 yılında İstanbul’a gelerek medreselerde okudu. 1914 yılında ve I.Dünya Savaşı sırasında askere alındı. Savaş sonrası ilçesine dönerek mâliye memuru olarak hayata atıldı. Batı Anadolu’nun Yunanlılar tarafından işgal edilişi sırasında Balıkesir’e yerleşti. Bundan sonra hayatını
mûsiki ile kazandı.
İstanbul’da bulunduğu yıllarda Hâfız Kemal Efendi’yi tanımış, dini ve dindışı mûsikimizi öğrenmiş, kaliteli mûsiki toplantılarına katılmış ve repertuvarını genişletmişti. Daha sonra İstanbul’a yerleşen sanatkâr çeşitli gazinolarda uzun yıllar hanendelik yaptı. 1938’den sonra Ankara Radyosu’nda “İncesaz” topluluğunda okudu. 1940 yılında bazı sebeplerle kadro dışı bırakıldı; 1941 yılında yeniden radyoya davet edilerek 1945 yılına kadar burada çalıştı. Aynı yıl içinde istifa ederek tekrar İstanbul’a yerleşti. Rumelihisarı’nda oturan Karakuş 14 Aralık 1959 tarihinde öldü ve Rumelihisarı mezarlığında toprağa verildi.
Repertuvarı geniş, eski tarz fasıl okuyan başarılı bir hanendeydi. Fasıllarda bazen def, bazen darbuka kullanırdı. Efendi, mazbut, sessiz ve terbiyeli bir kimseydi. Plâklara okumuş, bestekâr olarak orta derecede on kadar şarkı bestelemiştir.
Dr.M.Nazmi Özalp-Türk Musikisi Tarihi kitabından alınmıştır.
Saba Bir Gizli Nigahimla Senin Golgeni Sarsam
Kurdilihicazkar Hasret Acisi Gonulde Ates
Ussak Derdimi Anlatirdim Issiz Geceler Aya
Evic Hasretim Gonulden Ozledigimsin
Acemasiran Su Izmirin Daglarinda Bulbul Oter Baglarinda
Henüz yorum yapılmamış.